сабота, декември 10, 2022
Google search engine
ПочетнаМакедонијаСтатус кој ја потресе цела Македонија: ВНУК МИ ГО СЕДНАЛЕ ВО УЧИЛИШТЕ...
spot_img

Статус кој ја потресе цела Македонија: ВНУК МИ ГО СЕДНАЛЕ ВО УЧИЛИШТЕ ДО ПРОВИНЦИЈАЛЕЦ ПА МИ КАЖА ,,ДЕК СИ МА ТЕТО’’…

Граѓани од метрополата или стари скопјани наспроти провицијалци е вечната и болна тема која секогаш со себе повлекува расправии и тензии.

Ако прошетате низ Скопје, веројатно најмалку ќе слушнете скопски дијалект, а за литературен македонски и да не зборуваме. И нормално скопјаните (од кои повеќето имаат потекло од некој друг град, што нивните родители се доселени во Скопје,) ќе кажат: „Аман од овие провинцијалците! Сè ни окупираа – факултетите, работните места, кај и да се свртиш само провинцијалци.

Некои скопјани велат: „Провинцијалците доаѓаат тука и го уништуваат пазарот на труд со тоа што се нафаќаат да работат за мизерна плата од 18.000 илјади, иако за истото работно место платата можеби изнесува 27.000 денари.

Од друга страна, некои други луѓе од Скопје (секоја чест на исклучоците) најчесто коментираат дека Скопје е убав град и дека провинцијалците ја валкаат метрополата, ги крадат работните места и уште многу други работи.

Еден таков коментар се провлече и на Твитер, каде извесна тетка на првоодделенец пишува:

,,Внук ми (7) прваче, вчера во школо го седнале до некое девојче од јужна Македонија. Го зимам денес и во сред школски двор ми се дере: ,,Дек си ма тето?!’’

Нека се спреми утре учителката за сериозен разговор со мене, ако треба и директорката ќе биде вмешана.’’

Вака гласи твитот, а дел од коментарите под него се да го отпишат детето или да ги преместат децата од провинција во последна клупа.

Па, што мислите вие за ваквите коментари?

ПОВРЗАНИ ОБЈАВИ
Google search engine
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНО ОБЈАВЕНИ