понеделник, април 15, 2024
spot_img
ПочетнаМагазинЖивотШто да направите за да си го спасите животот ако ве касне...
spot_img

Што да направите за да си го спасите животот ако ве касне стршлен

Убодот од стршлен е многу болен, но во повеќето случаи не е фатален како што некои мислат. Најчесто сето тоа завршува со благ оток кој трае неколку дена. Меѓутоа, убодот од стршлен понекогаш може да предизвика анафилактичен шок, односно алергиски реакции на отровот, а во тој случај целата работа станува многу поопасна.

Во секој случај, најдобро е да избегнувате авантури во природа на места каде што знаете дека има стршлени. Ако се занимавате со градинарство, бидете внимателни и заштитете ги откриените делови од телото. Ако навистина дојде до убод, веднаш отстранете го бодежот и нанесете ладна облога.Убод од стршлен – симптоми и реакции

Убодите од стршлен главно предизвикуваат оток, црвенило и чешање на оштетениот дел од кожата. Мал убод може да помине за половина час или еден час, но ако некое лице е особено чувствително на неговиот отров, целата рака, нога или друг дел од телото на кој се наоѓа убодот може да отече.

За да го спречите ширењето на токсините во телото, држете го избодениот дел од телото подигнат во однос на торзото.

Ако бодежот остане во кожата, обидете се да го отстраните со некој туп нож. Не користете пинцети бидејќи обично само туркаат дополнителна доза отров во телото, а бодежот влегува подлабоко во кожата.

Особено опасни се убодите во пределот на грлото и вратот бидејќи отокот може да предизвика отежнато дишење или дури и задушување, поради што е неопходно повредениот веднаш да се однесе во итна медицинска помош.

Убодите од отровните инсекти како што се стршлените се особено опасни за луѓето склони кон алергиски реакции. Тие можат да паднат во анафилактичен шок.

Убодот од стршлен може да доведе до анафилактичен шок што доаѓа од неколку причини:

– бидејќи лицето е алергично на каснувања од инсекти;
– бидејќи убодот е на незгодно место каде што отокот предизвикува задушување;
– ако некој веќе бил каснат од стршлен или оса во изминатите неколку недели, имунолошкиот систем станал преосетлив на алергенот и во случај на повторен убод телото станува анафилактично.

Треба да се нагласи дека во случај на анафилактичен шок веднаш треба да се повика брза помош за да се спроведе антишок терапија. Оваа терапија можат да ја прават само стручни лица кои со следење на симптомите ги одредуваат дозите на адреналин, антихистаминици и кортикостероиди, со цел да се неутрализира алергиската реакција.

Доколку лицето е во смртна опасност, а во тој момент нема лекар кој ќе му помогне, алергиската реакција може да се ублажи со однапред подготвена адреналинска инјекција. Затоа, доколку сте изложени на опасност од каснување од стршлен, а особено ако сте алергични на каснувања од инсекти, потребно е за секој случај да земете една ваква инјекција и антихистамински таблети, а за сето тоа прво консултирајте се со доктор.

Убод од стршлен – што да се прави?

Во случај да нема алергиска реакција, туку само обичен оток, местото на убодот треба да се третира со ладни облоги. За таа цел можете да користите ладен предмет како метална лажица.

Меѓутоа, во некои случаи, алергиската реакција може да се одложи за 8 до 10 часа, па сепак најдобро е да се консултирате со лекар, особено ако веќе сте каснати од инсект во последните неколку недели.

Добар совет при убод од стршлен и други инсекти

Еден искусен пчелар вели дека можете да ги ублажите отокот и болката предизвикана од каснување од пчела, оса или стршлен со таблета аспирин или андол. Потребно е да се растопи една таблета и да се стави на местото на убодот, да се држи една минута, а потоа да се отстрани. Ова треба да се направи веднаш по убодот, а ќе го намалите отокот и ќе ги ублажите болката и чешањето.

Ако ве касне стршлен или некој друг инсект, не паничете. Во случај на алергиска реакција, важно е веднаш да се посети лекар.

ПОВРЗАНИ ОБЈАВИ
Google search engine
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНО ОБЈАВЕНИ