петок, април 12, 2024
spot_img
ПочетнаМакедонијаЦрни рекорди без граници: Македонија е 42 земја по стапката на смртност...
spot_img

Црни рекорди без граници: Македонија е 42 земја по стапката на смртност во светот

На листата на ЦИА на која се рангирани 299 држави, Македонија e на 42 место по стапка на смртностна.

Македонија има коефициент од 9,61 смртни случаи на 1.000 жители годишно. Kоефициентoт, според методологијата на анализата, се пресметува како просечен годишен број на смртни случаи на 1.000 жители на средината на годината.

Според листата на ЦИА, убедливо на прво место во светот по стапка на смртност е Србија со коефициент 16,39.

Во првите десет места, покрај Србија, се и Романија, Литванија, Летонија, Бугарија, Украина, Русија, Естонија, Белорусија и Хрватска.

ПОВРЗАНИ ОБЈАВИ
Google search engine
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНО ОБЈАВЕНИ