понеделник, април 15, 2024
spot_img
ПочетнаМагазинУкраина бара Русија да биде исклучена од интернет
spot_img

Украина бара Русија да биде исклучена од интернет

Украинската влада врши притисок врз големите технолошки платформи во текот на изминатата недела да го преиспита нивниот бизнис со Русија, и тоа беше доста успешно.

Компаниите за социјално вмрежување го намалија досегот на медиумите поддржани од Русија, додека, на пример, Apple престана да ги продава своите производи и ограничи некои услуги во Русија.

Украинската влада во понеделникот повика Русија да се исклучи од глобалниот интернет. Таа испрати писмо до ICANN, меѓународна непрофитна организација со седиште во САД која го надгледува глобалниот систем на имиња на интернет домени и IP адреси.

„Ви го испраќам ова писмо во име на украинскиот народ, барајќи од вас да одговорите на итната потреба за воведување строги санкции против Руската Федерација во областа на регулацијата на DNS (систем на имиња на домени) како одговор на нејзините акти на агресија против Украина и нејзините граѓани“, напиша тој.

Експертите велат дека барањето на Украина, доколку се земе предвид, практично ќе ја одвои Русија од глобалниот Интернет, оставајќи ги руските веб-страници без покрив над главата. Адресите на е-пошта би престанале да работат, односно корисниците на Интернет не би можеле да пристапат до нив. Русија одеднаш би се нашла на дигитален остров, одвоен од остатокот од светот.

Но, истите тие експерти се скептични околу исполнувањето на барањата на Украина. Прво, велат тие, тоа би поставило опасен преседан кој би можел да им даде дозвола на авторитарните земји да поднесат слични барања. Од друга страна, не е јасно дали ICANN би можел да донесе таква одлука дури и ако многумина би го направиле тоа.

Дополнително, додаваат експертите, одвојувањето на Русија од остатокот од дигиталниот свет ќе му го даде на Кремљ токму она што го сака, а тоа е граѓанство кое не може да пристапи до надворешни информации. Владите како Кина се обидоа да ги изолираат своите луѓе од надворешниот дигитален свет.

ПОВРЗАНИ ОБЈАВИ
Google search engine
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНО ОБЈАВЕНИ