вторник, ноември 28, 2023
Google search engine
ПочетнаМакедонијаСтојанче: Нас повеќе во очи не боде двоглавиот орел во Чаир, отколку...
spot_img

Стојанче: Нас повеќе во очи не боде двоглавиот орел во Чаир, отколку споменикот на УЧК во Липково

„Суровата реалност – ние Македонците мора да научиме да се носиме со некои работи. Во 2001 имаше војна, но ОНА или македонската УЧК се крена да ја ослободи албанската земја од македонските окупатори.

Војната заврши, во септември во 2001 УЧК се трансформираше во политичка партија. Над 55% од Албанците тогаш гласаа за ДУИ, Албанците повеќе од половината и дадоа поддршка на ДУИ. Треба да ја почитуваме одлуката на Албанците.

Фамозната двојазичност денес не прават проблеми, Албанците ретко го користат во официјална комуникација, а двојазичноста беше воведена во времето на ВМРО-ДПМНЕ и Никола Груевски. Во 20015/2016, во општина Чаир се изгради двоглав орел, имаше и тогаш жестока реторика, но не тргнат или оштетен.

Ни боде очи, а оној споменик во Липково е далеку од очите за нас Македонците. Кај нас законот не се почитува на неколку нивоа и тоа неколку децении наназад. Тоа е наша слабост“ – вели Стојанче Ангелов, претседател на „Достоинство“ во Студио 10 на ТВ24.

ПОВРЗАНИ ОБЈАВИ
Google search engine
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНО ОБЈАВЕНИ