среда, декември 6, 2023
spot_img
ПочетнаСветСончева бура за два дена ќе ја погоди Земјата поради експлозија на...
spot_img

Сончева бура за два дена ќе ја погоди Земјата поради експлозија на „мртва“ сончева дамка

Станува збор за дамка наречена AR2987 која исфрлила коронална маса (CME), која што може да предизвика поларна светлина во горните слоеви на атмосферата на Земјата на 14 април.

Сончевите дамки се темни области на површината на Сонцето кои се формираат, развиваат и исчезнуваат под влијание на силни магнетни полиња. Овие области се привремени и може да траат од неколку часа до неколку месеци.

„Кога зборуваме за „мртвите“ сончеви дамки, тоа е повеќе поетски отколку научен опис“, вели соларниот физичар Филип Џаџ од Националниот центар за атмосферски истражувања на САД (NCAR).

„Повремено, сончевите дамки може повторно да се активираат поради повторното појавување на магнетни полиња во истата област“, ​​изјави Џаџ за Live Science.

AR2987 исфрлил соларен пламен од класа Ц.

Факелите од класа Ц се доста чести и ретко имаат директно влијание на нашата планета. Но, понекогаш, како во случајот со вчерашната ерупција, сончевите блесоци може да предизвикаат исфрлање на короналната маса, огромни ерупции на плазма и магнетни полиња. Сончевите блесоци од класа C ретко предизвикуваат CME, а кога тоа го прават, CME обично се бавни и слаби.

Кога CME удира во магнетното поле што ја опкружува Земјата, наелектризираните честички патуваат низ линијата на магнетното поле што произлегува од Северниот и Јужниот Пол и се судираат со гасовите во атмосферата ослободувајќи фотонска енергија и создавајќи светла завеса од прекрасна светлина позната како поларна светлина.

CME што се движи кон Земјата би можел да предизвика мала (G1) геомагнетна бура на 14 април, што значи дека може да има мали влијанија врз функционалноста на сателитите и слаби флуктуации во електричната мрежа. Дополнително, поларната светлина може да биде видлива на пониски географски широчини од вообичаеното.

ПОВРЗАНИ ОБЈАВИ
Google search engine
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНО ОБЈАВЕНИ