вторник, март 21, 2023
Google search engine
ПочетнаМакедонијаСАД повторно го разгорува Балканот: Ќе и помогнеме на Македонија да...
spot_img

САД повторно го разгорува Балканот: Ќе и помогнеме на Македонија да се спротивстави на руското „злонамерно влијание“!

Авторите на новата стратегија за развој на односите меѓу САД и Македонија ги гледаат следните години како критичен период за одржување на траекторијата на Македонија кон целосна стабилност како демократија ориентирана кон Запад.

„Мисијата на САД во Македонија ќе ја промовира целосната интеграција на земјата во западните и евроатлантските институции и практики како најдобар начин за консолидирање на критичните реформи. Така, интеграцијата ќе биде клучен приоритет за мисијата во Скопје“, се нагласува во документот.

Сепак, според авторите на извештајот, евроатлантскиот курс на земјите од Западен Балкан наводно го попречуваат Москва и Пекинг.

„Малигните странски влијанија – вклучително и владите на Русија и НР Кина – активно се спротивставуваат на западната интеграција на регионот, шират дезинформации и ги искористуваат постојните ранливости за да ги пренасочат државите од Западен Балкан од нивниот демократски избран пат, истовремено зајакнувајќи ги нивните економски и политичко присуство во Европа“, велат претставници на Стејт департментот.

Во овој поглед, Соединетите Држави имаат намера да соработуваат со владата и граѓанското општество на Македонија за зајакнување на отпорноста на регионот на надворешни влијанија.

Владимир Брутер, експерт во Меѓународниот институт за хуманитарни и политички студии, во интервју за РТ, истакна дека САД очекуваат да ги потчинат локалните власти за да го намалат влијанието на другите играчи во регионот.

„Нивниот пристап е дека колку повеќе локалната елита им е подредена, толку помало е влијанието на сите други таму – ова е најдобрата опција. Да потсетиме, на влезот на Македонија во НАТО му претходеше политичка криза, која ја испровоцира самиот Запад и ја тргна од власт владата која беше посигурна. Затоа, сè што се пишува и прави за ова во Вашингтон има едно сценарио: ние треба да бидеме таму, а сите други да не бидат таму“, заклучи Брутер.

Шефот на Центарот за проучување на современата балканска криза на Институтот за славистика на Руската академија на науките, член на Сенатот на Република Српска, Елена Гускова, во разговор за РТ сугерира дека стравувањата на американски експерти се поврзани со зајакнувањето на „рускиот фактор“ во регионот.

„Денес, ако Америка има намера дополнително да го зголеми своето влијание на Балканот, тогаш, се разбира, тие мора да го елиминираат зајакнувањето на „рускиот фактор“. Тие користат различни методи. Ова е работа преку медиумите, преку нивните дипломати и преку објавување на разни видови програми кои ја оцрнуваат Русија “, истакна експертот.

Според неа, станало паневропска традиција да се елиминира секаква „зависност“ од Русија, дури и ако тоа е спротивно на сопствените интереси.

Претходно, Стејт департментот планираше да започне „Програма за говорници на САД“ во Македонија. Иницијативата требаше да го привлече вниманието на лидерите и локалната публика кон проблемите на судството, работата на владата, „модерната новинарска практика“ и „борбата против дезинформациите“.

ПОВРЗАНИ ОБЈАВИ
Google search engine
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНО ОБЈАВЕНИ