сабота, април 13, 2024
spot_img
ПочетнаМакедонијаРодителите на децата со попреченост повторно на протест пред Собранието: Пари има...
spot_img

Родителите на децата со попреченост повторно на протест пред Собранието: Пари има за политичарите, но за овие деца не – Крпиме крај со крај во месецот!

Секој ден плачам. Еве и сега плачам. Душата ме боли. Ама никој не не слуша. Немаме поддршка воопшто. Тие си играат играчки со нас. Родителите на децата со посебни потреби излегоа на протест пред Собранието.

Бараат покачување на посебниот додаток, но и додатокот за туѓа нега. Гоце Лефтеровски, чија ќерка има аутизам, вели дека ниту една институција нема слух за родителите и децата со попреченост.

-Пари има за политичарите, но за овие деца не! Крпиме крај со крај во месецот! Еден да излезеше да види што е работата. Еден министер, еден да излезе… еден нека излезе низ онаа врата јас ќе бидам благодарен, да не слушне што мака имаме. Не вака преку вас, преку Телевизија. Срамота е стварно.

Тешко ни е… многу ни е тешко. Во моментот добиваат по 5.200 денари, за кои велат дека се недоволни и бараат помошта да се зголеми за 100 отсто. Велат дека се оставени сами на себе и оти поддршка не добиваат ни околу набавката на ортопедски помагала.

– Родителите не можат да работата. Еден родител мора постојано да биде со детето. Затоа ни треба и асистенти и поголема парична помош. Што ние ќе направиме со 5.000 денари? И самите деца велат дека потребна им е помош бидејќи нивните родители се исцпени.

-На овие деца во количка најмногу што им треба во овој момент е персонален асистент бидејќи нашите родители се веќе истрошени. Треба да им помогнат. И не само 4 часа, туку 24 часа треба да имаме персонални асистенти.

Пратениците во Собранието гласаа против носење на измените на Законот за заштита на децата со кој помошта требаше да се зголеми. Даниел Василев

ПОВРЗАНИ ОБЈАВИ
Google search engine
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНО ОБЈАВЕНИ