сабота, април 20, 2024
spot_img
ПочетнаМагазинЖивотРобот изврши прва операција целосно сам без човечка интервенција 
spot_img

Робот изврши прва операција целосно сам без човечка интервенција 

Роботите кои им помагаат на лекарите да вршат операции станаа вообичаена глетка во современата медицина. Сепак, тим од Универзитетот Џон Хопкинс тврди дека роботот успешно ја извршил првата лапароскопска операција целосно сам – без лекар да го води за време на постапката.

Лапароскопската хирургија е широко употребувана минимално инвазивна процедура во која камерата се вметнува во стомакот или во репродуктивниот систем на жената за да се проверат дали има проблеми.

Постапката што се изведува на свиња е важен чекор кон целосно автономни операции на пациентите. За време на операцијата, роботот наречен STAR (Smart Tissue Autonomous Robot), успешно ги поврзал двата краја на цревата, пренесува „Study Finds“.

Истражувачите тврдат дека STAR всушност направила подобро од вистинските хирурзи, кои отстапувале повеќе од идеалната линија на инцизија – предизвикувајќи повеќе оштетување на ткивото.

Постапката е можеби најкомплексната задача во гастроинтестиналната хирургија, која бара високо ниво на точност и конзистентност. Дури и најмал тремор на раката или неправилно поставена шиење може да доведе до истекување на воздух – со потенцијално катастрофални компликации за пациентот.

Научниците специјално развија систем за шиење на меките ткива воден од видот. STAR е подобрување во однос на моделот од 2016 година создаден од истиот тим кој успешно ги поправа свинските црева, но бараше голем рез и поголема помош од луѓето. STAR има инфрацрвена камера и нови функции за поголема независност и подобрена прецизност. Тие вклучуваат специјализирани алатки за шиење и најсовремени скенери кои обезбедуваат попрецизна визуелизација на хируршкото поле.

Операцијата на меките ткива е особено тешка за роботите поради нејзината непредвидливост. Д-р Кригер додава дека ова ја принудува технологијата брзо да се прилагоди за да се справи со неочекуваните пречки.

Поголема прецизност

STAR има нов контролен систем кој може да го приспособи хируршкиот план во реално време, исто како што би направил човечки хирург.

„Она што го прави STAR посебен е тоа што тој е првиот роботски систем кој планира, прилагодува и изведува план за операција на меките ткива со минимална човечка интервенција“, објаснува д-р Кригер.

Структурирана светлина 3D цевка или ендоскоп и алгоритам за следење базиран на водич за машинско учење STAR.

„Ние веруваме дека напредниот тридимензионален систем за машинско гледање е од суштинско значење за да се направат интелигентните хируршки роботи попаметни и побезбедни“, рече коавторот, професорот Џин Канг.

„Роботската анастомоза е еден начин да се осигура дека хируршките задачи кои бараат висока прецизност и повторливост може да се изведат со поголема точност и прецизност кај секој пациент, без оглед на вештините на хирургот“, рече Кригер. „Очекуваме дека ова ќе го демократизира хируршкиот пристап кон грижата за пациентите со попредвидливи и конзистентни резултати.

Д-р Кригер верува дека еден ден роботите ќе бидат на бојното поле и ќе вршат траума операции на ранети војници.

Иако во последните неколку години механичките системи составени од роботски раце со лапароскопски инструменти им помагаат на пациентите, контролата отсекогаш била во рацете на лекарот – до сега. 

ПОВРЗАНИ ОБЈАВИ
Google search engine
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНО ОБЈАВЕНИ