среда, април 17, 2024
spot_img
ПочетнаСветРеволуција во Белгија: Работна недела од 4 дена, газдата не смее ...
spot_img

Револуција во Белгија: Работна недела од 4 дена, газдата не смее да ве побара по 17 часот

Белгиската влада усвои пакет реформи со кои на работниците им се дава право да ги исклучуваат мобилните телефони и другите уреди што ги користат за работа после работното време, без страв од одмазда од работодавачот. Дополнително, усвоен е предлогот за „здрава работна недела“, кој опфаќа четири дена работа, три дена одмор.

Доживеавме две тешки години. Со овој договор поставивме светилник за економија која е поиновативна, одржлива и дигитална. Целта е да можеме да ги зајакнеме луѓето и компаниите, рече белгискиот премиер Александре де Кру.

Според новите правила, хонорарците ќе добијат и посилна правна заштита, додека вработените со полно работно време ќе можат да работат со флексибилен распоред, доколку тоа го побара работодавецот.

Значаен дел од новите реформи во Белгија влијаат на рамнотежата помеѓу работата и животот на вработените во јавниот и приватниот сектор.

Дополнително, вработените можат да побараат четиридневна работна недела од нивните шефови, а доколку одлучат да одбијат, мора да има солидна законска рамка.

Во пракса тоа значи 38-часовна работна недела, со дополнителен слободен ден за да се компензира подолгите работни денови. Работниците ќе можат да бараат и променливи работни распореди, кои може да се обновуваат на секои шест месеци. Минималниот отказен рок за смените се менува, а компаниите сега мора да достават распоред најмалку седум дена однапред.

Ова ќе биде од корист за оние кои сакаат да поминуваат повеќе време со своите деца, се вели во соопштението на владата, додавајќи дека предлозите ќе бидат особено корисни за разведените или разведените родители кои го делат старателството над нивните деца.

Исклучете ги телефоните

Во јануари, државните службеници кои работат за белгиската федерална влада добија право да ги исклучуваат работните уреди и да ги игнорираат пораките по часови без одмазда од шефовите.

Сега сите белгиски работници, вклучително и оние од приватниот сектор, ќе го добијат истото право.

Границата меѓу работата и приватниот живот станува сè помала. Овие постојани барања можат да му наштетат на физичкото и менталното здравје на работниците, велат владините експерти.

Во пракса новиот закон ќе важи за сите работодавачи кои имаат над 20 вработени. Од нив ќе се очекува да преговараат со синдикатите за десно за исклучување на телефонот во колективните договори.

ПОВРЗАНИ ОБЈАВИ
Google search engine
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНО ОБЈАВЕНИ