среда, април 17, 2024
spot_img
ПочетнаМагазинПоради пандемијата Балканците и Европејците се повеќе се свртувале кон дрогата
spot_img

Поради пандемијата Балканците и Европејците се повеќе се свртувале кон дрогата

тудијата на Европската агенција за дроги покажа дека употребата на канабис се зголемила за време на пандемијата, додека „клупските дроги“ ја изгубиле својата популарност.

Ограничувањата поради пандемијата на Ковид-19 имале најголемо влијание врз шемите на потрошувачка на канабис и екстази, при што употребата на канабис се зголемувала, а употребата на дрога во клубовите (МДМА/екстази) се намалувала, според студијата објавена од Европската агенција за дрога (EMCDDA).

Резултатите од истражувањето ги пренесе хрватскиот психијатар Иван Ќелиќ од Институтот за двојни нарушувања на психијатриската клиника Врапче од Загреб и пратеникот на ХДЗ, пренесува Хина.

Речиси 50.000 луѓе на возраст над 18 години учествувале во онлајн анкета спроведена во март и април 2021 година во 30 земји (21 во ЕУ и 9 не-членки).

Анкетата била спроведена во екот на најстрогите затворања поради пандемијата на Ковид 19.

Истражувањето покажало дека канабисот е најупотребувана дрога, а 93 отсто од испитаниците рекле дека консумирале „трева“ во претходните 12 месеци, со мали разлики меѓу земјите.

МДМА / екстази (35 проценти), кокаин (35 проценти) и амфетамин (28 проценти) се следните најчесто пријавени нелегални супстанции, а нивниот редослед варира од земја до земја.

Приближно една третина од испитаниците (32 проценти) рекле дека користат повеќе канабис, а 42 проценти користат помалку МДМА/екстази.

Една петтина (20 проценти) од испитаниците во студијата изјавиле дека користеле ЛСД минатата година, 16 проценти користеле нови психоактивни супстанции (НПС) и 13 проценти кетамин. Три проценти од испитаниците пријавиле консумирање хероин.

Иако примерокот за потрошувачка на хероин бил мал, повеќе од една четвртина од овие испитаници (26 проценти) рекле дека почесто ја користеле дрогата во периодот на истражувањето.

ПОВРЗАНИ ОБЈАВИ
Google search engine
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНО ОБЈАВЕНИ