среда, април 17, 2024
spot_img
ПочетнаМакедонијаПетровска: Потребно е нашите 1 милијарда граѓани да знаат дека НАТО ја...
spot_img

Петровска: Потребно е нашите 1 милијарда граѓани да знаат дека НАТО ја гарантира безбедноста

„За нас, комуникацијата е клучна. Нам ни е потребно пораките на НАТО да допрат до сите. Потребно ни е граѓаните на светот да знаат дека пред се веруваме во мир, но дека сме цврсто решени да го заштитиме нашиот суверенитет, нашите демократии и нашата слобода. Потребно ни е нашите 1 милијарда граѓани да знаат дека Алијансата, преку сојузничкото единство, решителност и цврстите принципи ја гарантира безбедноста на секој од нив“, им порача на НАТО комуникаторите министерката Славјанка Петровска на денешното отворање на Конференцијата за комуникатори на Алијансата, чиј домаќин оваа година е Северна Македонија.

Министерката истакна дека ширењето на лаги е секогаш најлесниот пат по кој може да се допре до јавноста и да се влијае врз неа, а ефектите од тие лаги се  погубни и дека огромна е одговорноста на НАТО комуникаторите во оваа војна да ја извојуваат победата на вистината, праведноста и трајните цивилизациски вредности.

„Вие, нашите НАТО-комуникатори, држите еден од четирите инструменти на моќ во вашите раце  Во вашите раце се информациите и ракувањето со нив е од огромно значење. Секој од вас присутен овде, а ве има од сите сојузнички земји, треба беспрекорно да ја заврши својата улога за на крај заеднички уште еднаш да докажеме дека НАТО, 73 години по неговото основање, останува најмоќната Алијанса водена од вистинските вредности–а тоа се  индивидуалните слободи, демократијата, човековите права и владеењето на правото “, подвлече министерката.

Во однос на националните капацитети за стратегиски комуникации и справување со дезинформации, министерката истакна дека во последните години државата прави значајни позитивни чекори зашто е јасно дека нема вистинска европска демократија без слобода на говор, слобода на медиуми, без отчетни и транспарентни институции и без добро владеење.

„Веќе трета година по ред Министерството за одбрана е прогласено за најтранспарентна институција во земјата, а од оваа година во резултатот ни се придружи и Владата како институција со 100 процентна активна транспарентност. Знаеме колку е важно да ги заштитиме националните интереси и безбедноста на секој наш граѓанин, но знаеме и дека е подеднакво важно да одговориме на секое прашање од интерес за јавноста бидејќи тоа е најдоброто оружје против лажните вести“, рече Петровска.

ПОВРЗАНИ ОБЈАВИ
Google search engine
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНО ОБЈАВЕНИ