среда, април 17, 2024
spot_img
ПочетнаМакедонијаОд денеска нови ограничени важења на сертификатите за патување во ЕУ
spot_img

Од денеска нови ограничени важења на сертификатите за патување во ЕУ

Од денеска важат новите правила за патување на ЕУ.

Пред една недела Европскиот совет усвои препорака за координиран пристап за олеснување на безбедното и слободно движење за време на пандемијата на Ковид-19.

Притоа предвид се зедоа значителното зголемување на стапката на вакцинација и брзото воведување на ковид-сертификатите, па се заменува досегашната важечка препорака. Препораката ќе стапи во сила на 1 февруари 2022 година, истиот ден како и актот за изменување на регулативата за ковид-сертификатите, со која се предвидува рок за прифаќање на потврдата за вакцинација од 270 дена (неограничено во случај на примена бустер-доза).

Клучна одредница треба да биде статусот на патниците во однос на Ковид-19, односно дали лицето е вакцинирано, тестирано или оздравело од болеста, за што сведочи дигиталниот сертификат на ЕУ, а не регионот од кој доаѓа.

Патниците со важечки дигитален сертификат на ЕУ не би требало да подлежат на дополнителни ограничувања за слободно движење.

Валиден дигитален ковид-сертификат на ЕУ вклучува:

– сертификат за вакцинација со вакцина одобрена на европско ниво ако од примањето на последната доза поминале најмалку 14, но не повеќе од 270 дена. Земјите членки може да прифатат и сертификати за вакцинација со вакцини одобрени од националните власти или Светската здравствена организација;

– негативен резултат од ПЦР-тест не постар од 72 часа пред патувањето или негативен резултат од брз антигенски тест не постар од 24 часа пред патувањето;

– потврда за прележана болест, на која е видливо дека не поминале повеќе од 180 дена од датумот на првиот позитивен тест;

– од лицата што немаат дигитален сертификат на ЕУ може да се бара да направат тестирање пред пристигнувањето или најдоцна 24 часа по пристигнувањето. Патниците што патуваат поради нужност, прекуграничните работници и децата под 12-годишна возраст би требало да бидат исклучени од ова барање.

Европскиот центар за превенција и контрола на болестите (ECDC) треба да продолжи да објавува мапа на регионите на земјите членки, во која преку употреба на боите на семафорот (зелена, портокалова, црвена, темноцрвена) ќе се означува потенцијалното ниво на ризик од инфекција. Картата треба да се заснова на 14-дневната стапка на пријавени случаи, стапката на вакцинација и стапката на тестирање.

Новата препорака го зајакнува и т.н. механизам за итно сопирање за да одговори на појавата на нови варијанти на вирусот што предизвикуваат загриженост. Доколку земја членка наметне ограничувања како одговор на појавата на нова варијанта, Советот треба да ја разгледа ситуацијата во тесна соработка со Комисијата и со поддршка на ECDC.

ПОВРЗАНИ ОБЈАВИ
Google search engine
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНО ОБЈАВЕНИ