среда, декември 6, 2023
spot_img
ПочетнаМакедонијаОграничена продажбата на масло за јадење во пакети
spot_img

Ограничена продажбата на масло за јадење во пакети

Скопје 14 април 2022 (МИА) – Од вчера, 13 април 2022 година, на секој поединечен купувач кој ќе купува масло од сончоглед за јадење во трговските објекти, во текот на денот ќе му биде ограничена продажбата на мала количина во единечно пакување. Се препорачува да не се дозволува продажба на масло од сончоглед за јадење во големи количини односно количини пакувани во пакети, објави министерот за економија Крешник Бектеши.

Како што соопшти Министерството за економија, ограничувањето по купувач ќе важи до 31 мај 2022 година.

-Се замолуваат трговците на мало во случај кога купувач бара да купи поголеми количини на масло за јадење од сончоглед во текот на денот, веднаш да го известат Државниот пазарен инспекторат, наведува Министерството.

Министерството за економија во текот на вчерашниот ден достави известување до сите трговци со кое ги известува дека поради значајниот пораст на купување масло од сончоглед за јадење од страна на домашни купувачи во однос на редовната потрошувачка на маслото од сончоглед за јадење во домаќинството, како и странски купувачи, се нарушува редовното снабдување на домашниот пазар.

-За да се одржува тековната состојба на домашниот пазар со масло од сончоглед за јадење во продавниците и да се избегне пореметувања од непотребна појава на недостаток на масло од сончоглед за кај трговците на мало, ограничувањето по купувач ќе важи до 31 мај 2022 година, наведува Министерството.

ПОВРЗАНИ ОБЈАВИ
Google search engine
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНО ОБЈАВЕНИ