вторник, ноември 28, 2023
Google search engine
ПочетнаМакедонијаНарод без држава или држава без народот: Истражувања велат дека секој трет...
spot_img

Народ без држава или држава без народот: Истражувања велат дека секој трет млад Македонец сака да си оди од земјава!

Квалитетното образование, најважниот фактор за подобрување на квалитетот на живеење во нашата држава и практичната настава, се најголем проблем во образовните институции, а речиси секоја трета млада личност сака да се отсели во друга земја, покажува истражувањето на Агенцијата за млади и спорт, спроведено од јануари до март 2022 година.

Во истражувањето биле опфатени 1.200 испитаници од осумте плански региони и тоа има за примарна цел да даде увид во однос на ставовите, перцепциите и очекувањата на младите луѓе во државава.

Резултатите од истражувањето покажуваат дека 68,4 проценти од испитаниците имаат негативен став кон образованието, а речиси 30 проценти проблемот го гледаат во наставниот кадар, за кој сметаат дека е неквалификуван и незаинтересиран. Најголема желба за отселување имаат младите од Источниот регион, а најмала од Полошкиот.

Според податоците, младите сметаат дека квалитетот на живеење може да се подобри преку доброто образование, можности за вработување и намалување на корупцијата. Младите сметаат дека корупцијата постои секаде и од неа зависат сите области.

„Кога би се намалила корупцијата лесно би можеле да се запишеме на факултет, да се вработиме според струката, но и да живееме во почист град“, се посочува во една од изјавите на испитаниците.

Според податоците, 30 проценти од младите испитаници сметаат дека немаат доволно можности за развој во земјава, додека 33,3 отсто имаат желба за развивање сопствен бизнис, но немаат доволно можности. Потоа, 24,4 отсто од испитанциите сметаат дека е најдобро да се бара работа во странство, а за 23,3 проценти од младите приватниот сектор е најдобра опција за вработување.

ПОВРЗАНИ ОБЈАВИ
Google search engine
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНО ОБЈАВЕНИ