петок, септември 22, 2023
Google search engine
ПочетнаМакедонијаНаместо долгорочна стратегија за работната сила – се најавуваат решенија, па се...
spot_img

Наместо долгорочна стратегија за работната сила – се најавуваат решенија, па се ретерира

Македонија се наоѓа пред увоз на работна сила, откако недостигот на работници стана клучен проблем на македонските работодавачи, бидејќи отсуствува долгорочна државна стратегија за справување со овој проблем, велат познавачите.

Недостасуваат од сите профили, но најголем проблем се работниците од угостителството, текстилната индустрија, продавачите и градежништвото.

Увозот на работна сила е предизвикан заради ниските плати, лошата работна средина, непочитувањето на работничките права и статусот во општеството, смета здружението за работнички права, „Гласен Текстилец“. Оттаму потенцираат дека ова се главните причини поради кои македонските граѓани масовно од година во година си ги пакуваат куферите и заминуваат од својата матична земја.

Целата сторија проследете ја на следниот линк:

https://pina.mk/6790-namesto-dolgorocna-strategija-za-rabotnata-sila-se-najavuvaat-reshenija-pa-se-reterira/?fbclid=IwAR0XSynD9NdmZK99z6OSWvISsxZC0coXxDj0MaulbAdN1PLzb7qJ0y5KT5A

Извор: pina.mk

ПОВРЗАНИ ОБЈАВИ
Google search engine
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНО ОБЈАВЕНИ