петок, април 12, 2024
spot_img
ПочетнаМагазинЖивотМеѓународниот ден на жената:За помалку од пет години во Македонија се убиени...
spot_img

Меѓународниот ден на жената:За помалку од пет години во Македонија се убиени 20 жени, затоа што биле жени!

Меѓународниот ден на жената се одбележува на 8-ми март и е време кога се обележуваат историските и социјалните борби за правата на жените.

Навистина, за жал, реалноста насочува внимание кон проблемите со кои жените се соочуваат, вклучувајќи и насилство против нив. Убиствата на жени поради нивниот пол се непримателни и треба да бидат осудени со сите можни средства.

Граѓанското општество, владините институции и сите институции во општеството треба да работат за подобрување на ситуацијата и за заштита на жените од насилство и дискриминација.

8-ми март, познат и како Меѓународен ден на жените, е годишен празник кој се одбележува ширум светот за да се обележат историските и социјалните борби за правата на жените, како и да се се пофалат нивните постигнувања и влијание. Еве неколку интересни информации за овој ден:

  1. Почеток: Меѓународниот ден на жените има свои корени во радничките движења и борбата за женските права. Прв пат е обележан во 1909 година во САД, кога се одржала протестна шетња на трудничките во Нюјорк за подобрување на условите на работа и за избор на жени во радните места.
  2. Избор на датум: Датумот 8-ми март е одбран за Меѓународен ден на жените во прослава на првата голема женска штрајкака од 8 март 1908 година, кога

околу 15,000 жени марширале низ Њујорк за подобрување на условите на работа и за правото на глас за жените.

  1. Прогрес на женските права: Меѓународниот ден на жените се користи како прилика за подсетување на постигнатото во борбата за женски права, како и за анализа на тековните предизвици. Во многу земји, овој ден се користи за прослава на постигнувањата на жените во политиката, бизнисот, образованието, културата и други сегменти на општеството.
  2. Символика: Цветот кој е најчесто поврзан со Меѓународниот ден на жените е лалето, кое претставува чистота, сила и достоинство. Во некои земји, жени добиваат лалета како симбол на почит и признание за нивните улоги и постигн

увања.

  1. Празнувања и активности: Низ целиот свет, Меѓународниот ден на жените се обележува со разни настани и активности, вклучувајќи протести, дискусии, конференции, изложби, концерти и други настани. Многу организации и институции организираат иницијативи за подигнување на свесноста за проблемите со кои се соочуваат жените, како и за придонесот на жените во општеството и економијата.

Ова се само некои од интересните аспекти поврзани со Меѓународниот ден на жените, кој е важен за поддршка и промовирање на женските права и рамнодушност кон насилство и дискриминација.

ПОВРЗАНИ ОБЈАВИ
Google search engine
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНО ОБЈАВЕНИ