среда, април 17, 2024
spot_img
ПочетнаМакедонијаДонесена конечна одлука: Вработените во градинките кои штрајкуваа нема да земат целосни...
spot_img

Донесена конечна одлука: Вработените во градинките кои штрајкуваа нема да земат целосни плати!

Вработените во градинките кои штрајкуваа нема да земат целосни плати за месец април.

Првиот човек на СОНК рече дека Колективниот договор за заштита на децата не предвидува исплата на дневници во случај на штрајк наспроти оној во образованието што предвидува такво нешто. На тричасовната средба се разговараше и за новиот колективен договор во градинките, кој истекува во јуни.

Двете страни рекоа дека ги усогласиле позициите за овој договор кој треба да даде нови решенија кои ќе значат подобрување на предучилишната грижа и образование на децата.

За ова прашање ќе се формираат две работни групи, онаа на Министерството за труд и СОНК кои ќе работат на креирање на нов колективен договор.

ПОВРЗАНИ ОБЈАВИ
Google search engine
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНО ОБЈАВЕНИ