петок, септември 22, 2023
Google search engine
ПочетнаМагазинЖивотДоктор Жан Митрев заедно со својот тим успешно изведе ретка хибридна операција,...
spot_img

Доктор Жан Митрев заедно со својот тим успешно изведе ретка хибридна операција, нов живот e подарен на 66-годишна пациентка

Доктор Жан Митрев заедно со својот тим успешно изведе сложена хибридна операција ФЕТ (Frozen Elephant trunk). Оваа операција претставува решение за комплексна состојба на распукување (дисекција) на аортата, при што се прави вградување на специјална аортна протеза на аркусот (лакот) и на десцедентната (спуштачкиот дел) на аортата.

Операцијата е изведена кај пациентката на возраст од 66 години во животозагрозувачка состојба со хронична компликација – аневризма што довела до колапс на левото белодробие и проблеми со дишењето. Ова не е прва операција за неа. Претходно кај пациентката била направена итна операција за замена на коренот на аортата заради акутна Стенфорд А (Де Бејки тип 1) дисекција, со цел санирање на тогашното распукување (дисекција) на аортата и спасување на животот на пациентката.

Пациентката успешно се опоравува под постојан надзор од специјалистите на Клиника Жан Митрев.

Оперативниот зафат иако во медицината се практикува подолго време, во континуитет се унапредува со нови техники. Но, заради комплексноста на целиот процес и вклучувањето на различни интервенции и пристапи, ретко се применува. Успешноста на зафатот покрај специјалноста и комбинирањето на интервенции, во голема мера зависи и од употребата на најнови модели протези и примена на соодветни стратегии за заштита на миокардот, како и церебрална и висцерална заштита.

Наречен е хибриден зафат затоа што комбинира ендоваскуларен третман со класична операција со употреба на хибридна протеза и интердисциплинарен тим во состав: кардиохирург, интервентен радиолог, анестезиолог, перфузионист, инструментарка.

Ваквите операции за најтешко болните секогаш бараат брза реакција и истите со години наназад успешно ги изведува д-р Жан Митрев.

(ПР)

Текстот Во Клиника Жан Митрев изведена е ретка хибридна операција е превземен од МАКФАКС.

ПОВРЗАНИ ОБЈАВИ
Google search engine
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНО ОБЈАВЕНИ