вторник, ноември 28, 2023
Google search engine
ПочетнаМакедонијаДодека младите си ги пакуваат куферите и заминуваат, во Македонија ќе се...
spot_img

Додека младите си ги пакуваат куферите и заминуваат, во Македонија ќе се увезуваат работници од Непал, Бангладеш и Пакистан

Најмалку 3 македонски агенции се во преговори за увоз на работна сила од странство. Организацијата на работодвачи во интервју, вели дека тоа е веќе востановена пракса во Хрватска и Бугарија, каде компаниите градат и интернати за претстој на работниците, кои во главно доаѓаат од земјите на средниот и далечниот исток.

– Има земји со 114-115 евра минимална плата, а нашата плата е три пати поголема. Имаат исто така и многу полоши услови за живеење и работење-изјави, Организацијата на работодавачи.

Конкретно, има понуда за работници од Непал, но се преговара и со Бангладеш, Пакистан и Индонезија.

ПОВРЗАНИ ОБЈАВИ
Google search engine
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНО ОБЈАВЕНИ