среда, април 17, 2024
spot_img
ПочетнаШтип NewsДенес е денот кога Штип го слави своето културно наследство, познат како...
spot_img

Денес е денот кога Штип го слави своето културно наследство, познат како Четр’се

“Четр’се” е вековен обичај во Штип, кој се одржува на верскиот празник Св. 40 Маченици на 22 март. Таа едукација на луѓето вклучува поклонување на најмалку 40 лица, што ги искачуваат стрмните склонови на Исар. Младите собираат 40 камчиња, од кои 39 ги фрлаат во Брегалница, а едно оставаат под перницата, верувајќи дека ќе го сонат својот “сопатник”. Нека оваа традиција трае вечно!

ПОВРЗАНИ ОБЈАВИ
Google search engine
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНО ОБЈАВЕНИ