петок, април 19, 2024
spot_img
ПочетнаМагазинДали телефоните нè прислушкуваат: Како знаат за што зборуваме и зошто добиваме...
spot_img

Дали телефоните нè прислушкуваат: Како знаат за што зборуваме и зошто добиваме реклами за тоа?

Секогаш можете да тестирате дали вашиот паметен телефон ве прислушува, но суровата вистина е дека тие навистина го прават тоа.

Дали некогаш ви се случило да разговарате со некого за одреден производ што сакате да го купите или само да се распрашате за него, за да може многу брзо во текот на денот да ви пристигне реклама за ова или слично на телефонот?

Доколку сте одговориле потврдно, сосема е можно и да сте мислеле дека вашиот паметен телефон ве прислушува…

Меѓутоа, реалноста е малку поинаква, а вистината е дека нема потреба да се прави такво нешто бидејќи има многу полесни начини да се стигне до саканите информации..

Во повеќето случаи, корисниците на паметни телефони доброволно ги поднесуваат овие информации.

Во продолжение ќе ги разгледаме начините на кои паметните телефони собираат кориснички податоци и ќе дадеме неколку најчести примери за тоа како функционира целиот систем.

Дали телефоните прислушуваат?

Повеќето од нас редовно ги откриваат своите податоци на широк опсег на веб-локации и апликации. Обично го правиме ова кога дозволуваме програмите да пристапат до одредени функции или кога овозможуваме колачиња да ја следат нашата онлајн активност. Овие колачиња, исто така, имаат функција да ги запомнат деталите за интеракцијата на дадена страница, на пример, ќе ги зачуваат вашите информации за најавување за да можете следниот пат да се најавите без да внесувате податоци.

Исто така, постојат различни колачиња од трета страна кои се креирани од домени кои се надвор од страницата што ја посетувате. Тоа се претежно рекламни компании кои соработуваат со овие сајтови и апликации. Тие им даваат пристап до податоците што ги собираат (а вие ќе им дозволите да пристапат до нив со кликнување на pop-up прозорецот што ќе се појави).

Огласувачите потоа го креираат вашиот профил кој ќе содржи информации за вашата рутина, односно како се однесувате онлајн и на дадена страница или услуга, што сакате, што барате, гледате, кликате, што ви треба итн. Овие компании постојано се трудат да проценат како нивните производи ќе бидат цитирани и како нивната поставеност се разликува врз основа на фактори како што се возраста, полот, висината, тежината, работата, хобито и други кориснички податоци.

Со класифицирање и групирање на овие податоци, огласувачите го подобруваат својот алгоритам користејќи нешто што се нарекува „системи со препораки за таргетирање“, што им помага да ја пласираат соодветната реклама кај секој корисник со голема прецизност, иако во повеќето случаи не знаат кој сте. презиме или некои други лични податоци.

Компјутерите работат „во позадина“

Неколку техники за машинско учење на вештачката интелигенција му помагаат на системот да ги филтрира и анализира вашите податоци. RL агентот ќе се обучи да разбере што е „потребно“ врз основа на повратните информации добиени од интеракцијата на корисникот.

Кога го гледате или кликнувате на копчето „Ми се допаѓа“ на која било објава, испраќате сигнал за „награда“ до RL агентот со што потврдувате дека сте заинтересирани за таа објава или за авторот. На која страна и да се свртите, информациите за вашите интереси и напори се испраќаат до RL агентот. Ако активно укажувате дека нешто ви се допаѓа, системот ќе го препознае и ќе ви испрати реклами од компании кои можат да понудат сличен производ или содржина.

Препораките за реклами може да се засноваат на други информации, вклучувајќи, но не ограничувајќи се на:

  • Други реклами на кои сте кликнале
  • Лични податоци што сте ги споделиле со платформата (возраст, адреса на е-пошта, пол, локација, кој уред го користите за пристап до таа платформа…)
  • Информации споделени со оваа платформа од други огласувачи или маркетинг партнери кои веќе ве имаат во нивниот регистар
  • Специфични страници и групи што ви се допаѓаат.

Алгоритмите за вештачка интелигенција можат да им помогнат на огласувачите да го конструираат вашето присуство на социјалните мрежи, но и да одредат со кои луѓе имате најмногу интеракции, односно контакти или интереси за нив. Не само што можат да ве таргетираат со реклами кои се насочени кон вас, туку ги користат и информациите на вашите пријатели и членови на семејството за да поставуваат реклами што вообичаено би оделе кај нив.

На пример, Facebook може да предложи нешто што го купил вашиот пријател, а тоа е заедничко и за вас и за него.

Иако апликациите треба да обезбедат јасни услови за користење и правила за собирање кориснички податоци, ваше е да бидете внимателни и да се грижите до која програма давате пристап (ова може да биде пристап за локација, камера, контакти, галерија итн.).

Следете ја логиката, ако сакате да имате апликација за временска прогноза, тогаш треба да ја овозможите нејзината локација за да знае каде се наоѓате, исто како што на апликацијата WhatsApp ќе и треба пристап до камера и микрофон за да може да ја користи, односно да испраќа и прима гласовни пораки, аудио или видеоповици. Логично…

Не сакате да бидете предвидливи?

Наједноставното решение за тоа како да ограничите кои податоци ви „бегаат“ е да контролирате кои апликации ги имате во телефонот и да ги оневозможите нивните дозволи. Ако е можно, избегнувајте прифаќање колачиња и уште поважно – не најавувајте се на вашите профили на социјалните мрежи преку несигурни веб-локации и услуги. Ако навистина ви треба, препорачливо е да имате резервна е-пошта за да се регистрирате.

Исто така, одлична идеја е да користите VPN на вашите уреди, а некои веб-прелистувачи веќе ја имаат вградено таа опција. Ќе ја маскира вашата IP адреса и ќе ја замаскира вашата онлајн активност.

Ако сè уште мислите дека вашиот телефон ве прислушува, можете сами да тестирате со оневозможување на пристапот на микрофонот до вашите апликации, а потоа треба јасно и гласно да зборувате за производ што не сте го спомнале досега, пребарувале на интернет итн.

Повторете го овој процес неколку пати, а доколку по неколку дена не добиете реклама за тој производ, тоа значи дека телефонот не ве прислушува, бидејќи има многу полесни начини да ги добие потребните информации.

ПОВРЗАНИ ОБЈАВИ
Google search engine
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНО ОБЈАВЕНИ