петок, април 12, 2024
spot_img
ПочетнаМакедонијаБугарија е во ЕУ, ама уште е далеку од демократија: Благоевград не...
spot_img

Бугарија е во ЕУ, ама уште е далеку од демократија: Благоевград не дозволи отворање на македонски клуб!

Бугарија го забрани отворањето на македонскиот културен клуб „Никола Вапцаров“ во Благоевград. Нашиот град нема да биде центар за слични пропагандни провокации, се вели во декларацијата изгласана од Советот на Благоевград.

Советникот Кирил Илиев од ГЕРБ изјави дека со оваа декларација им порачуваат на „македонистите“ дека не се добредојдени во градот. На Бугарија очигледно ѝ пречи Вапцаров кој бил поетски великан и социјалист, стрелан од фашистичката влада, а не ѝ пречи да ги глорифицира фашистичките крвници како Ванчо Михајлов.

Анти-македонската политика на Бугарија е сведена на анти-социјализам. Отворањето на клубот беше закажано за 30 октомври. Пред неколку дена од написот на македонскиот културен клуб беше извадена буквата „М“.

ПОВРЗАНИ ОБЈАВИ
Google search engine
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНО ОБЈАВЕНИ